Ostropest – lekarstwo, które nie może zaszkodzić

Ostropest pochodzi z obszarów śródziemnomorskich. Rośnie jako roślina uprawna oraz dziko, również w Polsce. Z wyglądu przypomina oset, jest jednak od niego wyższy. Używany jest zarówno w farmaceutyce jako składnik leków, jak również w ziołolecznictwie i medycynie naturalnej. Tak dużą popularność zawdzięcza swoim właściwościom zdrowotnym. Stosowany jest w profilaktyce takich chorób, jak:

  • cukrzyca;
  • łuszczyca;
  • stany zapalne skóry.

Traktowany jest jako wsparcie w stanach po chemioterapii oraz przy nadużywaniu alkoholu.

Warto zwrócić uwagę na korzyści, jakie płyną z regularnego spożywania ostropestu. Są to między innymi:

  • zapobieganie szkodliwemu działaniu wolnych rodników;
  • detoksykacja i regeneracja wątroby;
  • oczyszczanie organizmu ze związków toksycznych;
  • regeneracja skóry po stanach zapalnych i chorobach dermatologicznych.

Do dzisiaj nie są znane żadne działania niepożądane, dlatego roślina ta jest uważana za jedną z najbezpieczniejszych.

Jak spożywać ostropest?

Roślinę tę możemy nabyć w postaci nasion. Należy je przed spożyciem zmielić (np. w młynku do kawy). Tak powstały proszek spożywamy w ilości 1 – 2 łyżeczek dziennie na sucho, popijając obficie płynem. Dobrym pomysłem jest również dodawanie go do potraw, np. sałate

Leave a comment

Your email address will not be published.


*